Skandro logo 1987

Om oss | Skandro

Svensk kvalitet sedan 1987

Skandro i Smålandsstenar

Skandro AB är ett familjeföretag i Smålandsstenar som köper, sorterar, renoverar, tillverkar och säljer pallar och pallkragar. Sedan starten 1987 har vi arbetat upp en verksamhet som är synonym med service, kvalitet och miljöbesparande produkter för den svenska och västeuropeiska marknaden. Under vår mer än 30-åriga historia har vi byggt upp ett stort förtroende hos många kunder och leverantörer.

Vi har flera egna långtradare och vi samarbetar även med många andra transportörer. Tack vare detta kan vi garantera en snabb och säker leverans till dig som kund. Vi arbetar genomgående med kvalitetsansvar och samarbetar därför med stora företag inom dagligvaruhandeln, tillverkningsindustrin, logistik och transport mm.

Skandro Miljö- & Kvalitetsansvar

För oss är miljö- och kvalitetsarbetet en stor del av vardagen.

 • Våra lokaler värms upp med miljövänlig naturgas.
 • Genom våra återanvändningsbara EUR-pallar och pallkragar bidrar vi till en hållbar miljö.
 • Vårt licensnummer från Jordbruksverket: SE-F3757.
  Ladda ner vårt ISPM15-certifikat här
 • Vårt licensnummer från DNV för att reparera EUR-pall: B29
  Ladda ner vårt DNV-certifikat här
 • Vårt licensnummer för FSC®-märkta produkter: FSC C191655
  Ladda ner vårt FSC-certifikat här
 • Högsta kreditvärdighet

Läs hela vår Integritetspolicy här:
Integritetspolicy

Skandro Reparation & Logistiklösningar

Får ni överskott av träemballage? Vi köper gärna in ert överskott av lastpallar, pallkragar och lock som har standardmåtten oavsett vilken skick de är i. Vi köper även lastpallar och pallkragar som är i behov av reparation. På så sätt kan vi återanvända det begagnade emballaget och bidra till en bättre hållbar miljö.

Det ni behöver göra är att stapla pallen och kragarna och meddela oss antalet. Skicka gärna några bilder så är det lättare för oss att ge er ett rätt pris.

Så här ser ett typiskt upplägg ut för oss:

 • Pallarna skickas direkt till oss eller så hämtar vi dem hos kunden.
 • Vi sorterar pallarna efter modell och kvalitet.
 • Vi skapar en rapport av sorteringen.
 • Trasiga pallar repareras. Vårt licensnummer: B29. Se certifikatet här
 • Pallarna skickas därefter till kundens anvisade plats.
 • Tydlig och ärlig redovisning av hanteringen.

Logistiklösningar

Vi har även möjlighet att ta uppdrag att sortera era EUR-pallar genom vår effektiva sorteringsanläggning.

Grundaren, ägaren och VD:n har ordet

Rolf Skinner, VD, berättar om Skandros historia:

Jag började handla med lastpallar och pallkragar redan 1988. Då var jag bara 18 år och hade precis fått körkort. Med små resurser men full av energi jobbade jag väldigt hårt för att bygga upp företaget till vad det är idag. Vad som kännetecknade mig från många ’vanliga’ små pallhandlare var att allt gick korrekt till från start, med andra ord med rätt etiska affärsprinciper, ärlighet och inga svarta affärer.

Sedan starten 1988 har vi arbetat upp en verksamhet som är synonym med service, kvalitet och miljöbesparande produkter för den svenska och västeuropeiska marknaden. Under vår mer än 35-åriga historia har vi byggt upp ett stort förtroende hos många kunder och leverantörer.

Det är inte mycket som jag inte lärt mig om emballagemarknaden i Sverige och övriga Europa då jag rest runt och träffat många i pallbranschen och stora såväl som små slutkunder.

Förutom att tillverka pallkragar och specialpallar så handlar vi med det mesta inom träemballage, både nya och begagnade EUR-pallar av olika kvaliteter, engångspall, specialpall, lock, skivor och givetvis även begagnade pallkragar och annat begagnat träemballage.

Vi har flera egna lastbilar och vi samarbetar även med många andra transportörer. Tack vare detta kan vi garantera en snabb och säker leverans till dig som kund.

Vi arbetar genomgående med kvalitetsansvar och samarbetar därför med stora seriösa företag inom dagligvaruhandeln, tillverkningsindustrin, logistik och transport mm.

Några milstolpar i vår historia inkluderar:

 • 1987 registrerades Skandro Trade.
 • 1988 börjar jag handla med pallar och pallkragar när han får körkort vid 18 års ålder.
 • 1994 började vi själva tillverka pallkragar då efterfrågan var stark.
 • 1994 började jag resta runt över hela Europa och träffade kunder och samarbetspartners som ofta var palltillverkare och pallhandlare och de flesta pallkragarna som tillverkades gick då på export.
 • 1995 byggde vi egna ändamålsenliga lokaler på Södra industriområdet.
 • Det investerades i fler pallkragsmaskiner för att kunna möta efterfrågan.
 • 1996 blir företaget certifierat för att reparera EUR-pallar.
 • 2007 omformades företaget till ett AB.
 • 2008 blir vi certifierade för att värmebehandla träemballage.
 • 2011 bygger vi till 900 m2 lager.
 • 2012 bygger vi till 600 m2 produktionsyta och ytterligare 900 m2 lager.
 • 2013 åkte jag över till Amerika och köpte en avancerad pallsorteringsanläggning som kan sortera mer än 700 pall i timmen. Den enda av sitt slag i Europa.
 • 2014 bygger vi till ytterligare 900 m2 lager.
 • 2017 bygger till ytterligare 1080 m2 lager.
 • 2020 bygger vi till ytterligare 3220 m2 lager
 • 2022 bygger vi om 600 m2 lager till produktionsyta.
 • 2023 blir vi certifierade för att tillverka FSC certifierat träemballage.
 • 2023 köper vi grannfastigheten för att kunna expandera ytterligare.
 • 2024 är vår kapacitet ca 7000 pallkragar per skift. Detta är mer än 2 fulla trailers.
 • Vår tomt är nu på hela 38 000 m2. Produktionsytan på över 4000 m2 och lager på 12 000 m2.
 • Vi är nu runt 20-25 anställda.

Skandro AB fortsätter att växa och leverera högkvalitativa träemballageprodukter med fokus på service, hållbarhet och långa samarbeten.

Egen tillverkning

Om vår tillverkning

Sedan 1994 har vi varit en föregångare inom tillverkningen av pallkragar och har ständigt strävat efter att leverera högkvalitativa produkter till sina kunder. Med tre decennier av erfarenhet och en dedikation till branschens bästa standarder har vi etablerat oss som en pålitlig partner för alla som söker pålitliga och hållbara pallkragar.

Med tre decennier av dedikerad erfarenhet har vi finjusterat vår tillverkningsprocess för att nå enastående kvalitet. Varje pallkrage som lämnar vår produktionslinje bär på årtionden av branschkunskap och kunnande.

Den imponerande produktionskapaciteten är en nyckelfaktor i vår framgång. Genom kontinuerliga förbättringar och investeringar i avancerad maskinpark kan vi nu stoltsera med att tillverka upp till 7000 pallkragar på ett enda skift. Detta inte bara demonstrerar effektivitet utan också engagemang för att möta och överträffa kundernas behov.

Varje pallkrage som produceras genomgår kvalitetskontroller för att säkerställa att den uppfyller de högsta branschstandarderna. Materialval, hållbarhet och precision är kärnan i varje tillverkningssteg, vilket resulterar i pallkragar som inte bara är funktionella utan också pålitliga och långlivade.

Vi sätter ytterligare en dimension på våra pallkragar genom att uteslutande använda svensk kvalitetsråvara. Detta återspeglar inte bara vårt stolta svenska arv utan garanterar också en hög standard av råmaterial som bidrar till den övergripande överlägsenheten och pålitligheten hos varje tillverkad pallkrage.

Vi sätter säkerheten i fokus genom att värmebehandla alla pallkragar enligt ISPM15-standarden. Detta säkerställer att produkterna är fria från skadedjur och uppfyller internationella krav för träförpackningar, vilket underlättar smidig och problemfri internationell handel.

Vi  strävar också efter hållbarhet genom att erbjuda möjligheten att FSC-märka våra pallkragar. Detta innebär att kunder har valet att stödja ansvarsfull skogsförvaltning och bidra till bevarandet av skogar och ekosystem.

Vår dedikation till excellens och förmåga att leverera i stor skala gör oss till en ledande aktör inom tillverkningen av pallkragar. Kundfokus, kvalitetsinriktning, användningen av svensk kvalitetsråvara och överensstämmelse med internationella standarder och hållbarhetsprinciper är kännetecknande för vår företagsfilosofi. Det är dessa egenskaper som fortsätter att göra oss till det självklara valet för alla som söker pålitliga, långlivade och hållbara pallkragar.

Egna lastbilar

Egna lastbilar skapar säkra leveranser

För oss är kundtillfredsställelse inte bara en prioritet, det är en åtagande. För att säkerställa snabba, pålitliga och säkra leveranser till våra kunder har vi egna lastbilar. Denna tillgång möjliggör en direkt kontroll över hela logistikkedjan och gör det möjligt för oss att erbjuda en service av högsta kvalitet. Detta innebär att vi kan optimera leveranser effektivt och säkerställa att våra produkter når kunderna i tid, varje gång.

Våra egna lastbilar och samarbetet med lokala åkerier möjliggör snabba leveranser som motsvarar kundernas förväntningar. Genom att minska beroendet av tredjepartslogistik kan vi garantera kortare ledtider och snabbare hantering av beställningar. Detta är särskilt viktigt när det kommer till att möta snäva tidsramar när kunder ska öka skiften eller jobba helgen med korta varsel.

Att äga våra egna lastbilar och samarbeta med andra lokala åkerier är en del av vår övergripande strävan efter att överträffa kundernas förväntningar. Vi förstår att leveranstiden ibland kan vara en kritisk del av helheten, och genom att erbjuda snabba och säkra leveranser direkt från oss, strävar vi efter att göra varje affär så smidig och tillfredsställande som möjligt för våra kunder.

Code of Conduct

Context and foundation

 • Our Code of Conduct applies to all individuals associated with our organization, including employees, suppliers, and outlining fundamental expectations and are hereafter appointed as partners. By abiding by this code, partners actively support the establishment of a responsible and sustainable supply chain.
 • Skandro’s Board of Directors has appointed the CEO as responsible for implementing and ensuring compliance with the Code of Conduct. To support implementation, there are policies and rules that all Skandro employees should be familiar with.
 • Partners who sign agreements with Skandro must also be responsible for implementing and monitoring compliance with Skandro’s Code of Conduct in the partner’s organization.
 • Should any conflict arise between the provisions of this Code of Conduct and a mandatory local regulation, the local regulation will be given priority.
 • The foundation of our Code of Conduct is rooted in international frameworks, including the UN Declaration of Human Rights, UN Global Compact, ILO Principles of Rights at Work, and OECD Guidelines for Multinational Enterprises.

Compliance with and follow-up of the Code of Conduct

Requirements

 • Partners must agree to undergo an audit or review process to evaluate adherence to this Code of Conduct. Audits may be carried out either by Skandro or a third-party partner.
 • It is crucial to emphasize that our primary objective is collaborative engagement with partners to rectify non-compliance and encourage positive transformation. However, if a partner persistently neglects to address issues of non-compliance or engages in severe violations of the code, we retain the right to terminate the business relationship.

Encouragements

 • We encourage the implementation of whistle-blower protection measures among our partners, fostering an environment where individuals can report violations and unethical behaviour without fear of retaliation.
 • It is our expectation that partners promptly report any observed or suspected violations of the Code of Conduct to Skandro. This includes instances of unethical behaviour, misconduct, or actions contrary to the principles and standards outlined in the code.
 • We advocate for partners to ensure that their own partners adhere to the principles set forth in this Code of Conduct.
 • Partners are encouraged to establish and execute due diligence processes to identify and address any risks related to the environment, human rights, and corruption within their supply chain.
 • We encourage the establishment of a management system encompassing quality, environmental considerations, and social responsibility among our partners. Partners should be actively pursuing sustainability goals and be capable of demonstrating tangible results.

Business Ethics

 Requirements

 • Partners are obligated to endorse fair competition and abstain from participating in anti-competitive practices.
 • Partners must show due respect for the intellectual property rights and confidential information of the company and its stakeholders, as well as individual persons.
 • Partners are strictly prohibited from engaging in or tolerating any form of corruption, money laundering or bribery.
 • Partners shall avoid conflicts of interest that may compromise the credibility of Skandro, and or the relationship between the partner and Skandro.
 • All business transactions should be fully and accurately recorded in accordance with agreed accounting principles and applicable laws and regulations.
 • Partners should adhere to compliance with Data protection and data security policy legislations.
 • Partners shall comply with relevant economic and trade sanctions laws and regulations and export controls in all jurisdictions in which it operates.

Encouragements

 • Partners are expected to establish effective internal structures to prevent corruption.
 • We expect Partners to develop, implement, and maintain effective methods and processes appropriate to their products to minimize the risk of counterfeit parts and materials being delivered.

Human rights

Requirements

 • Partners are strictly prohibited from engaging in or supporting any form of forced labour, including slavery, human trafficking, or involuntary servitude.
 • Partners must uphold and respect the rights of indigenous peoples in their operations and those of their subcontractors.
 • The use of child labour at any stage of operations is strictly prohibited. The minimum working age is established as the age of completing compulsory school, but it should never be less than 15 years.
 • Partners are obligated to prohibit the use of any form of physical or psychological punishment as disciplinary measures against their employees.
 • Partners must conform to applicable laws and regulations regarding disciplinary measures, ensuring that any actions taken are lawful, fair, and proportionate to the offense committed.
 • If engaging private or public security forces or other security personnel these must operate within the bounds of applicable laws and regulations, respecting and upholding the human rights of all individuals.
 • Partners are required to provide employees with fair wages that meet or exceed applicable legal requirements or industry standards.
 • Wages must always be paid to the employee, working hours and the minimum wage must comply with national legislation.
 • All overtime must be voluntary and used responsibly, not as a replacement for regular employment.
 • Young employees between the ages of 15 and 18 shall not be subjected to work that poses a risk to their physical or mental health, safety, or morals.

Encouragements

 • We anticipate that wages should be adequate to meet the fundamental needs of employees and their families, covering essential expenses such as food, housing, h Land Grabbing
 • We anticipate our partners comply with the prohibition of unlawful eviction and the prohibition of unlawful taking of land, forests, and waters.

 Labor rights

 Requirements

 • Partners must provide comprehensive insurance coverage for their employees, ensuring their well-being and protection against unforeseen circumstances.
 • Working hours should be reasonable, complying with applicable laws and regulations regarding maximum working hours, rest periods, and breaks. Employees should not be subjected to excessive or forced overtime, and they should have the right to regular time off and rest.
 • Employees must have the freedom to terminate their employment voluntarily, without fear of retaliation or adverse consequences.
 • Partners are prohibited from confiscating or retaining any personal identification documents, such as passports or identification cards, belonging to their employees.
 • All employees must be provided with a written employment contract outlining their rights, responsibilities, and terms of employment. This includes details of working hours, compensation, leave entitlements, and overtime arrangements.

Encouragements

 • We anticipate that our partners will respect and acknowledge the freedom of employees to join or form trade unions, engage in collective bargaining, and participate in other lawful activities related to labour rights.

Equal treatment and diversity

Requirements

 • Partners are strictly prohibited from accepting or participating in any form of discrimination based on race, colour, gender, religion, nationality, age, disability, sexual orientation, or any other protected characteristic.
 • Partners are required to promote principles of gender equality, ensuring equal opportunities and fair treatment for all employees, regardless of their gender identity.

Encouragements

 • We encourage our partners to actively prioritize diversity and inclusion within their workforce, recognizing the inherent value that a diverse range of backgrounds, perspectives, and experiences brings to the workplace.

Freedom of Association and Collective Bargaining

We expect our partners to respect legal rights:

 • Of workers to form unions in a free and democratic way.
 • Of workers’ right to bargain collectively.

In situations where the right to freedom of association and collective bargaining is restricted by applicable laws and regulations, it is expected to allow alternate forms of worker representations.

Environment

Requirements

 • Partners are required to adhere to all relevant environmental laws, permits, regulations, and standards in the jurisdictions where they conduct operations.
 • Partners are expected to actively pursue continuous improvement in their environmental performance and explore innovative solutions to minimize their environmental footprint.

Encouragements

 • We encourage our partners to adopt measures that enhance energy efficiency and decrease greenhouse gas emissions in their operations.
 • We encourage our partners to actively contribute to the sustainable use of resources by promoting practices such as reuse, recycling, and the establishment of circular flows for materials as well as care for the biodiversity.
 • Partners are encouraged to disclose pertinent environmental data, including emissions factors, waste generation, and resource consumption, to Skandro.

Health and safety

Requirements

 • Partners must prioritize the health, safety, and well-being of their employees, striving for a work environment that is safe and free from hazards.
 • Partners offering accommodation for their employees must guarantee that the housing meets the minimum standards for a safe and healthy environment.
 • Partners are obligated to identify and mitigate safety risks by recognizing and addressing hazards in the workplace.

 Encouragements

 • We encourage our partners to establish goals and targets aimed at enhancing workplace health and safety performance.

 Grievance Mechanism

The Grievance Mechanism is an important part of how we operate in our organization at Skandro. It’s a structured way for employees and stakeholders to raise concerns or complaints related to our Code of Conduct. We want to make sure it’s fair, transparent, and that issues get sorted out quickly.

If you have a problem that you think violates our Code of Conduct, we encourage you to report it as soon as possible. This could be about things like harassment, discrimination, or behavior that doesn’t fit with our code. You can report these issues to your supervisor or manager, or through our grievance form.

The organization is committed to maintaining the confidentiality of individuals involved in the grievance process to the extent permitted by law. Information disclosed during the grievance process will be shared only with those who have a legitimate need to know. Here’s how the process works: First, there’s an initial assessment, then an investigation, and finally, a resolution. If we find that someone broke the rules, we’ll take the necessary steps to solve it. This could mean giving a warning, providing training, or taking other actions. We’ll let everyone involved know what’s happening while making sure to keep things confidential.

Most importantly, we don’t allow for any type of retaliation if you report a problem or take part in the grievance process. We put emphasis on creating an environment where everyone feels safe and can speak up without fear.